Home » 100 de ediții de CIVILIZATION by Victor Kapra

100 de ediții de CIVILIZATION by Victor Kapra

Scris de: lifestyledecluj

Victor Kapra nu are nevoie de nicio prezentare sau mai bine spus, are nevoie de o prezentare nouă o dată la ceva timp, pentru că nu cunoaștem un om mai smart și mai adaptabil vremurilor și cerințelor mereu în schimbare decât el. Deși e o bibliotecă ambulantă, Victor vorbește cald, cam și asumat. Își alege bine cuvintele și atunci când vorbește, lumea tace. Atunci când scrie, lumea dă subscribe!

A fost jurnalist, este și blogger dar mai nou este semnatar și deținător al unuia dintre cele mai populare și consistente newslettere din România- CIVILIZATION.

Newsletter-ul a ajuns la numărul 100, un prilej excelent să îl felicităm și să povestim puțin despre cum newsletterul lui câștigă noi subscriberi cu aceiași viteză cu care noi dăm unsubscribe la multe newslettere de companie.

De unde a pornit ideea Civilization?

Acum un an și ceva, citeam un articol din presa americană despre substack.com, platforma specializată în newslettere. Erau pomenite studii de caz de jurnaliști care și-au făcut cont pe substack.com și au pornit astfel o publicație proprie. Publicația asta proprie vine cu niște avantaje teribile față de statutul de jurnalist angajat: ai libertate deplină, scrii cât vrei și când vrei, pe ce teme vrei și așa mai departe. Cum în Statele Unite funcționează bine ideea ca cititorul să plătească pentru conținutul care-i place, respectivii jurnaliști au devenit freelanceri și au venituri chiar mai mari decât atunci când erau angajați în compania de publishing.
Bine, eu nu mai am statutul oficial de jurnalist de prin 2009, de când am ales să fiu freelancer, dar simțeam nevoia unul proiect nou, mai ales că, iată, blogul victorkapra.ro mai are câteva luni și împlinește 15 ani. Așa că mi-am deschis acum un an un cont pe substack și am dat drumul newsletterului Civilization. A fost un succes instantaneu.

Și cum ai ales numele?

Trăim cea mai fascinantă perioadă istorică, din punct de vedere al inovației, de la apariția locomotivei cu abur încoace. Mă refer la tehnologie. Gândiți-vă că acum 30 sau 40 de ani, să poți să faci videocall de pe telefon, oriunde te-ai afla, cât vrei, fără frica de costuri, era o idee SF. La mine în cartier, e o tonetă de hotdog și vânzătoare e o negresă. De câte ori trec, o aud sporovăind cu rudele ei din Africa, pe alt continent. E foarte ieftin, plătești doar conexiunea la net, care nici ea nu e scumpă. Sau robotul aspirator care curăță perfect casa; acum 10-15 ani costa cât un Logan, azi găsești exemplare foarte bune la 200 de euro. Putem identifica sute, mii de exemple de tehnologii care ne-au schimbat în bine viața. Dar în același timp, tehnologia poate să ne și distrugă, vezi manipularea la care ne supune Facebook, inclusiv răspândirea demențelor conspiraționiste. 
De aici denumirea de Civilization – newsletterul vine cu informații din zona evoluțiilor în civilizația actuală. Nu este însă o publicație academică și indigestă. Tonul e relaxat și plăcut, cred.

De ce nu ai mers pe un blog de tehnologie atunci? Sau un site specializat?

Newsletterul coagulează mult mai bine comunitățile și stabilește mai bine nișa de tematică. De pildă, sunt newslettere cu audiență internațională, în engleză, extrem de nișate. Am dat peste unele care scriu doar despre sneakerși, despre berea artizanală, despre operă etc. Plus că în majoritatea cazurilor, informația este mult mai concentrată, cât să o citești între două semafoare.

Îți amintești primul articol din primul newsletter?

În 10 septembrie 2020, scriam că marile companii IT ar trebui să angajeze scriitori SF care să imagineze și scenariile mai puțin fericite ale utilizării unei noi tehnologii care urmează să fie lansată. Scriitorii sunt mai înclinați spre distopii, în condițiile în care managerii văd viitorul sută la sută în roz, pentru că asta e fișa postului. Și mai povesteam despre primul articol scris în întregime de un robot cu inteligență artificială, articol publicat în The Guardian. Nu s-a prins nimeni că nu e scris de o ființă omenească.
De atunci, am mai relaxat mix-ul de teme, acum inserez și povești despre artă, muzică sau rețete culinare. În definitiv, și mâncarea este parte a civilizației, nu? Au mare succes astfel de subiecte, lumea e stresată și vrea să se relaxeze, nu să citească doar despre roboți 😊

Cum îți faci documentarea?

Scriu deocamdată singur la Civilization. Citesc mult și scriu puțin, în sensul că am o lungă listă de site-uri, newslettere la care sunt abonat și companii de la care primesc comunicate de presă. Le parcurg perseverent și uneori îmi sună câte un clopoțel în cap – „uite, informația asta va plăcea”. Și așa este, place. 

Și monetizarea? Ai avut o strategie de sales sau a venit natural?

Nu am încercat să „vând” advertiserilor newsletterul Civilization. Au venit brandurile cu propuneri de colaborare. Le mulțumesc, a contat mult sprijinul lor, ca și premiul luat la Webstock anul acesta. 
Altfel, oricine poate să-mi scrie, să-mi ceară informații despre o posibilă colaborare, adresa de email e pe blog.

De ce nu sunt la fel de atractive și newsletterele de brand?

Cred că principala cauză este aceea că nu sunt scrise atractiv și informația e subțire. Cu comunicatele de presă ne-am lămurit: multe sunt scrise în continuare într-o limbă de lemn și dezlânat. Dacă brandul transferă aceste comunicate de presă redactate aproximativ în newsletter, îl ucide pe acesta încă de la primele ediții. Newsletterul de companie presupune branded content de calitate, nu spamarea consumatorilor.

Dacă nu sunteți deja abonați la Civilization o puteți face aici. Promitem că e exact ce trebuie!

0 Comentariu
0

Related Articles

Lasă un comentariu

Acest site foloseste cookies . Vrem să ne asigurăm că esti ok cu politica noastră, dar poti opta sa nu fii. Sunt de acord Citeste mai multe

Privacy & Cookies Policy