Toamna în sine reprezintă nostalgie, culori și arome unice. Este unul dintre cele mai liniștite anotimpuri, un sezon perfect să ne retragem în bucătărie și să testăm noi arome și gusturi. Pentru ca toamna ta să fie cât mai cosy, dar fun în același timp, ți-am pregătit 5 rețete delicioase de toamnă inspirate de la cei mai cunoscuți food influenceri. Dacă nu au gust bun, poți miza oricând pe impresie artistică cu niște poze super de insta și să reiei procedura în altă zi 🙂 Îți lăsăm mai jos toate informațiile. Spoooor!
1. Prima rețetă e sininom clar cu toamna. Mărul e vedetea toamnei iar noi îți propunem să încerci ,,Plăcinta cu mere” de la Andreea Grecu, un desert excelent pentru serile reci de toamnă, alături de un pahar de lapte rece.

Ingrediente:
● Pentru aluat 500 gr făină
350 ml apă
20 gr drojdie proaspătă (sau 7 gr drojdie uscată) 1/2 linguriță sare
o linguriță de coajă de portocală (netratată)
10 gr zahăr (opțional)
50 gr unt topit și răcit
● Pentru umplutura de mere:
1,3 kg mere curățate de coajă și cotoare
100 gr zahăr
50 gr unt
o linguriță de scorțișoară
coaja unei portocale (netratată)
2 linguri de griș (dacă merele lasă multă zeamă) 100 gr fulgi de migdale
Mod de preparare:
Se dizolvă drojdia în apă.
Se pun într-un castron făina, sarea și coaja de portocale (și zahărul dacă folosiți). Se toarnă apa cu drojdie peste făină și se frământă până se omogenizează. Se adaugă treptat untul topit și se frământă în jur de 10-15 minute.
Se lasă la dospit în jur de o oră, până când se dublează în volum.
Merele au fost tăiate în felii foarte subțiri cu ajutorul unui robot de bucătărie, dar ele se pot rade pe răzătoarea mare sau se pot tăia în cuburi mici. Merele tăiate se călesc împreună cu untul, zahărul și scorțișoara, în jur de 10 minute, pe foc mic, până scade zeama. Se amestecă des. Dacă merele rămân destul de zemoase, se pot adăuga 2 linguri de griș. Se lasă la răcit.
Aluatul se împarte în 4 bucăți și se întinde în formă de dreptunghi (aprox 20×30 cm). Se întinde umplutura peste aluat, se presară fulgii de migdale, se rulează foaia de aluat și se așază în tavă. Plăcintele se mai lasă la crescut 10-15 minute, acoperite cu un prosop.
Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade.
Plăcintele se ung cu ou bătut și se coc timp de 40 de minute, până când se rumenesc.
2. A doua rețetă tot în spiritul acestui anotimp este reprezentată de faimoasele ,,Rulouri cu scorțisoară”, tot de la Andreea. Pentru că nu poți să spui toamnă fără scorțișoară.

Ingrediente:
● Pentru aluat
500 gr faina alba
20 gr drojdie proaspata (sau 7 gr de drojdie uscata) 300 ml lapte caldut
50 gr zahar alb
50 gr unt la temperatura camerei
2 oua
1⁄4 lingurita de sare
● Pentru umplutura
50 gr unt la temperatura camerei
50 gr zahar alb
o lingura cu varf de scortisoara pudra
● Pentru glazura 150 gr crema de branza
50 gr unt la temperatura camerei 50 gr zahar pudra
o lingura de extract de vanilie
30 gr miez de nuca prajita si tocata
Mod de preparare:
Într-un bol se pune drojdia și o lingură de zahăr, se amestecă și apoi se toarnă laptele calduț. Se lasă să dospească 15 minute.
Într-un castron se pune făină, sarea, ouăle, untul, zahărul, amestecul de lapte cu drojdie și se omogenizează. Aluatul se framântă câteva minute, făcând mișcări de întindere și împăturire spre mijloc. Aluatul este destul de umed și lipicios, dacă după 2-3 minute de frământat nu începe să se lege și să devină elastic, mai puteți adăuga câte puțină făină (câte 10 gr), până când îl puteți manevra. Nu adăugați prea multă făină, altfel aluatul nu va mai ieși la fel de pufos.
Se acoperă castronul și se lasă aluatul la dospit timp de 1-2 ore, până când crește de 1,5 ori.
După 30 de minute de dospire, mai aplicați aluatului un set de întinderi și împăturiri în castron. Ridicați câte o margine de aluat, o trageți în sus și o aduceți peste mijloc. Faceți o tură sau două de castron. Se acoperă castronul din nou și se lasă din nou la dospit până ajunge la volum dublu.
Se pregătește umplutura. Se amestecă bine untul cu zahărul și scorțișoara.
Aluatul se răstoarnă pe un blat înfăinat și se împarte în două.
Fiecare bucată de aluat se întinde cu sucitorul până la o grosime de aproximativ 0.5 cm.Presărați puțină făină și pe suprafața aluatului și pe sucitor de câte ori este nevoie, pentrua nu se lipi aluatul.
Întindeți jumătate de umplutură pe prima foaie de aluat. Nu trebuie să acopere integraltoată suprafața, când va fi rulat aluatul, umplutura se va distribui uniform în interiorulruloului.
Se rulează foaia de aluat pe lung și se taie în 12 felii. O puteți împărți mai întâi în două,apoi în 4 și apoi fiecare bucată în 3. Dacă vi se pare prea scurtă, puteți tăia doar în 2bucăți ultima dată.
Așezați rulourile într-o tavă unsă cu unt, la distanța de 2-3 cm unele de altele. Acoperițitava cu un prosop și lăsați rulourile să mai dospească în jur de 30 de minute.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade (căldura sus jos).
Întindeți a doua foaie de aluat și repetați pașii de mai sus. Acoperiți a doua tavă și lăsați-ola dospit.
Băgați prima tavă în cuptor pentru 27 de minute. După 15 minute deschideți cuptorul șiîntoarceți tava, pentru ca rulourile să se coacă uniform.
3. Ca să trecem și pe ceva mai sărat, ultima de la Andreea Grecu, o rețetă fabuloasă de ,,Tartă cu cheddar, bacon și ceapă caramelizată”
Click aici pentru rețeta video.
Ingrediente:
● Pentru tartă aveți nevoie de: 200 gr făină
100 gr unt rece
un gălbenuș
4 linguri de apă rece
2 cepe mari
2 linguri de unt
150 gr cheddar maturat alb 200 gr bacon cuburi mici 250 ml smântână lichidă
3 ouă
100 ml lapte nucșoară, sare, piper crenguțe de cimbru
Mod de preparare:
Se mixează făina cu 100 gr de unt, gălbenușul, apa și sare până se formează un aluat fărâmicios. Se transferă pe o folie alimentară, se adună într-un disc, se acoperă și se bagă în frigider 1-2 ore. Ceapa se taie solzișori și se pune într-o tigaie întinsă în care ați topit cele 2 linguri de unt. Pe foc mediu spre mic se călește ceapa în jur de 40-45 de minute, amestecând des.
Aluatul se întinde, se așază în tava de tartă, se înțeapă cu o furculiță și se bagă iar la frigider 1-2 ore. Se scoate tava, se acoperă aluatul cu hârtie de copt, se așază pe deasupra bile de copt sau boabe de fasole și se coace în orb la 200 de grade pentru 15 minute, așezată pe o tavă de cuptor încinsă. Se scoate hârtia cu bilele/ fasolea și se mai coace 10 minute.
Bacon-ul se prăjește 10 minute, până se rumenește.
Se amestecă ouăle cu smântâna, laptele și condimentele.
Cheddar-ul se rade prin răzătoarea mare și jumătate din cantitate se adaugă în umplutură, împreună cu bacon-ul.
Ceapa se distribuie peste aluatul copt, apoi se toarnă umplutura, iar deasupra se presară restul de cheddar și crenguțele de cimbru.
Tarta se coace la 190 de grade timp de 25 de minute.
4.Poate nu ați mai încercat genul acesta de combinație, dar noi credem că este ceva îndrazneț, savuros și ușor de făcut în același timp. Vorbim despre ,, Supă cremă de morcovi și măr”, de la Teodora Istrati. https://www.instagram.com/teoskitchen/Plină de vitamine și perfectă cu vremea răcoroasă de afară.
Ingrediente:
2 linguri ulei ⠀
200g morcovi ⠀
2-3 mere medii⠀
o felie telina⠀
o ceapa rosie mare⠀
sare si piper⠀
cimbrisor⠀
1 litru supa de legume/pui ⠀
Mod de preparare:
Mai întâi pregătim legumele: curățăm morcovii și îi tăiem rondele, tăiem țelina cubulețe, la fel și merele, pe care le decojim înainte de a le tăia. Tăiem ceapa peștișori. ⠀
⠀
Punem toate legumele într-o tavă, le stropim cu ulei. Condimentăm cu sare, piper, cimbrișor. ⠀ ⠀
Le coacem 30-40 minute la 180°C sau până furculița intră cu usurință în morcovi și țelină.⠀ ⠀
Pregătim între timp o supă de pui sau de legume. Când legumele sunt coapte, dăm totul printr-un blender de mare putere, până avem o supă foarte cremoasă.
5. Buhuhu! Era clar că ajungem și la dovleac, doar e vedeta unei sărbători întregi. Vă propunem o rețetă de ,, Supă de dovleac pentru Halloween” by Bucătăria Lidl.

Ingrediente:
100 g de smântână 20%
2 bucăți de mere roșii
300 ml suc de mere
700 ml concentrat de legume 5 bucăți de dovlecei
20g de ghimbir
1 bucată de ceapă galbenă Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Se cojesc ceapa și ghimbirul și se toacă mărunt. Se taie capacul a 4 dovleci, se îndepărtează semințele, se îndepărtează pulpa lăsându-se o margine de cca. 0,5 cm. Se cojește dovleacul rămas, se îndepartează semințele, se taie în cuburi pulpa, cca. 800 g.
Se călesc ceapa și ghimbirul în ulei fierbinte, paână ceapa devine sticloasă. Se adaugă pulpa de dovleac și se prăjește 5 minute. Se stinge cu concentrat de legume și cu suc, se condimentează cu sare și piper și se dă în clocot. Se fierbe la foc mic 10-12 minute.
Între timp se cojesc merele, se îndepartează semințele și se taie cuburi. Se adaugă la supă și se mai fierb cca. 5 minute, la foc mic, până se înmoaie. Se scoate un polonic de cuburi de mere și dovleac. Restul de supă se mixează, se drege cu smântână și se condimentează cu sare și piper, după gust. Se umplu dovlecii cu supa și se ornează cu cuburi de mere și dovleac.
Sugestii: Pentru supă puteți folosi un dovleac mare golit, ca supieră. Pentru aceasta se schițează o față înfricoșătoare și se desprinde cu grijă, cu ajutorul unui cuțit ascuțit, pentru legume, doar coaja, astfel încât dovleacul sî nu fie străpuns.
Noi sperăm să vă placă și să îndrăzniți să reproduceți propunerile noastre. Iar dacă recreați una dintre ele, dați-ne tag pe instagram să vedem și noi.
Poftă bună! 🙂
Oana Radu