Dada, ați citit foarte bine! Există varianta să nu te căsătorești cu un preot ci cu un oficiant. Curios să aflați mai multe despre acest trend care cucerește tot mai mulți adepți în România? Faceți atunci cunoștință cu Daniel și Monica de la Ceremonii Umaniste din București. Ideea de a face nunta și ceremonia fără un preot este încă destul de proaspătă la noi în țară dar bucureștenii, clujenii și ieșenii sunt în topul cererilor de servicii.
„Ideea de ceremonii umaniste (laice și personalizate) ne-a venit în urmă cu aproape 10 ani, când (eu și Daniel) ne-am căsătorit. Nu suntem credincioși și prin urmare n-aveam de gând să mergem la biserică, însă doream să marcăm printr-un moment inedit uniunea noastră. Așadar, am început să luăm internetul la puricat după idei de eveniment și am citit despre ceremoniile umaniste care se organizează de zeci de ani în unele țări, mai ales în Europa de Vest. Într-un final am stabilit să organizăm un eveniment restrâns, la care au participat doar familia și prietenii apropiați, eveniment în care am făcut schimb de jurăminte și care avea să devină, doi ani mai târziu, punctul de plecare al ceremoniilor pe care le oficiem astăzi. După eveniment ne-au contactat mulți amici sau cunoștințe îndepărtate, care ne întrebau cum ar putea avea și ei o astfel de ceremonie, asta în parte și pentru că despre ceremonia noastră apăruseră informații în presă – la vremea acea, să organizezi ceremonii nereligioase în aer liber era ceva cu adevărat ieșit din comun. Așa că am contactat Asociația Umanistă din Scoția (Humanist Society Scotland), care ne-a ajutat să ridicăm proiectul de la sol – în Scoția ceremoniile umaniste au o vechime de peste jumătate de secol, iar oficianții au aceleași puteri precum ofițerul de stare civilă, cu alte cuvinte, la ei ceremoniile nu sunt doar simbolice, ci chiar au putere juridică. Solicitările nu au întârziat să apară, iar prima ceremonie umanistă oficiată de noi a avut loc în mai 2014. „
Am discutat local și cu un organizator de evenimente pentru a afla punctul lor de vedere:
„Avem în fiecare sezon cel puțin o asemenea solicitare și lucrăm foarte bine cu Daniel și Monica. Cred că am fost printre primii wedding planneri care au adus de la București un asemenea serviciu și ne mândrim că am făcut exact ce și-a dorit clientul. Pentru anul viitor, trendul arată că vom avea mai departe, multe ceremonii outdoor cu preoți greco catolici sau ceremonii umaniste„- Alina Soos, Hoha Weddings and Events.
Cum vă percepe lumea, sunt încă oameni care se miră atunci când nu văd un preot ci pe voi?
„Probabil pentru unii oameni este controversată, însă cuplurile care apelează la noi știu din start că nu își doresc un preot și că vor o ceremonie personalizată, despre ei și povestea lor de dragoste. Invitații sunt adesea curioși, așa că am avut câteva situații în care mirii se așteptau ca la ceremonie să participe doar familia apropiată, dar până la urmă au participat și invitații pe care îi așteptau doar la petrecere, deoarece voiau să vadă cum se desfășoară o astfel de ceremoniei. Pe de altă parte, am fost contactați de cupluri care voiau ceremonii religioase în aer liber, dau au fost refuzați de preoți. Le-am explicat ce presupune o ceremonie umanistă și că nu are componente religioase, iar unii dintre ei au decis că le place ideea și la final au fost încântați de ceremonii. „
Unde aveți în țară cele mai multe cereri de ceremonii umaniste?
Avem foarte multe solicitări pentru ceremonii în București și împrejurimi, dar în ultima vreme a crescut numărul de solicitări pentru ceremonii la malul mării sau la munte. Dintre orașele mari, cele mai multe ceremonii le-am avut în Iași și Cluj-Napoca.
Haideți să explicăm puțin oamenilor cum se întâmplă o colaborare cu voi, care sunt pașii necesari pentru a vă avea la nuntă?
De obicei, cuplurile ne contactează imediat ce au stabilit data și locul. Sau ne contactează wedding plannerul. Ceremoniile au loc de obicei în curtea sau pe terasa localului închiriat pentru petrecere, așa că după ce au stabilit aceste lucruri, vor să rezolve partea cu ceremonia. Așa că ne scriu, iar noi le spunem ce oficianți sunt disponibili în ziua respectivă și stabilim o primă discuție între oficiant și miri. De când cu pandemia, cele mai multe discuții au avut loc online. După acea primă discuție urmează semnarea contractului, apoi mirii primesc o serie de întrebări pregătitoare, iar pe baza răspunsurilor, oficiantul scrie textul ceremoniei, pe care îl trimite mirilor pentru feedback, apoi îl modifică după cum doresc ei. După finalizarea textului, urmează o nouă discuție între oficiant și mirii în care discută despre cum se va desfășura ceremonia, de la intrare și așezare până la ce se întâmplă după terminarea ceremoniei. În unele cazuri, la această discuție participă și wedding planner-ul, în cazul în care mirii au optat să colaboreze cu cineva. Este practic o repetiție a întregii ceremonii și oferă mirilor oportunitatea de a pune la punct ultimele detalii. Apoi așteptăm cu toții ziua ceremoniei. 🙂
Care sunt cererile mirilor în ceea ce privește șcenariul ceremoniei, ce își doresc?
Fiecare cuplu e diferit, dar în ultimii ani au fost puține solicitări tematice în privința ceremoniei. Sunt unele cupluri care au temă pentru toată nunta (adesea un film sau călătoriile), dar cei mai mulți vor ceva relaxat, personal și vor să aibă ocazia de a face schimb de jurăminte. Noi îi ajutăm cu sfaturi, iar ei își scriu propriile jurăminte și chiar și cei mai curajoși dintre ei se emoționează atunci când le rostesc. Iar mirii care sunt timizi (și rușinoși când vine vorba de vorbit în public) aleg să repete după noi jurămintele clasice.
Au crescut solicitările o dată cu pandemia? Având în vedere că au fost multe nunți mici și foarte mici, în detrimenul nunților de 400-500 de persoane de odinioară.
„În 2020 am susținut foarte puține ceremonii și toate au fost în aer liber, cu număr foarte mic de invitați. Cele mai multe au fost amânate pentru acest an, de teama restricțiilor. Însă de la începutul acestui an am început să primit tot mai multe solicitări, mai ales de la cupluri care erau de mulți ani împreună, iar după lockdown au decis că vor să se căsătorească, că vor să treacă împreună prin toate zilele, și rele și bune. E interesant să discutăm cu fiecare în parte și să aflăm cum pandemia i-a făcut să fie mai apropiați și cum au profitat de ocazie pentru a-și organiza nunta. „
Cea mai amuzantă amintire din acest sezon de nunți
Probabil cea mai amuzantă întâmplare a avut loc anul acesta, la o ceremonie unde verighetele trebuiau aduse de Peanut, cățelușul mirilor. Foarte vesel și dornic să fie mângâiat de toată lumea, Peanut a tot alergat înainte de ceremonie, cu tot cu verighetele legate de costumașul lui special creat pentru acea zi. În timp ce mirii făceau schimb de jurăminte, una dintre domnișoarele de onoare îl mângâia pe Peanut și a observat că lipsesc verighetele. A reacționat rapid și a mobilizat chelnerii și o parte din invitați să o ajute să le găsească. Totul a durat vreo 5 minute, mirii nici nu și-au dat seama de ce se întâmplă. Din fericire, verighetele au fost găsite la timp, Peanut s-a achitat cu succes de sarcina care îi fusese încredințată și noi încă ne amintim amuzați de întâmplare.
Ce spun persoanele mai în vârstă? Bunicile bisericoase?
La mai toate ceremoniile au participat și bunicii mirilor. Știau câte ceva despre ceremonie de la nepoți, dar nu știau exact la ce să se aștepte. De obicei, bunicii plâng la schimbul de jurăminte și la final spun că ”a fost ca în filme”. Toți sunt emoționați, pentru că mesajul pe care îl transmitem este care unește, despre înțelegere și iubire. De fapt, ăsta a și fost raționamentul din spatele Ceremonii Umaniste: să creăm evenimente personalizate, unice pentru fiecare cuplu în parte, în care să sărbătorim dragostea, să ne exprimăm recunoștința față de familie și prieteni, dar nu în ultimul rând, să creăm un moment de neuitat.
Ați avut clienți pe care i-ați refuzat?
„Am avut o solicitare din partea unui cuplu care dorea un oficiant care să se ”costumeze” în preot și să susțină o ceremonie religioasă în aer liber. Am explicat că nu facem astfel de lucruri și am refuzat colaborarea. Însă am avut și o solicitare inedită, că nu știu dacă ”ciudată” e cuvântul potrivit. La una dintre ceremonii, mirii au dorit ca ceremonia să fie oficiată de o femeie, pentru că și fotografa și videografa și DJ-ul erau femei și li s-a părut ceva inedit. Desigur, am acceptat, iar ceremonia a decurs foarte bine, mirii au zis că totul a fost așa cum și-au dorit. „
Unde vă pot găsi mirii?
Ne pot scrie pe email (contact@ceremoniiumaniste.ro) sau ne pot contacta pe Facebook sau Instagram.