Home » Dacă e toamnă, e Zacusca de artă!

Dacă e toamnă, e Zacusca de artă!

Scris de: lifestyledecluj

Zacusca de artă, evenimentul devenit deja tradiție în rândul târgumureșenilor de peste patru ani, va avea loc în Cetatea Medievală Târgu-Mureș, sâmbătă, 11 septembrie.

Weekendul acesta, toate formele de exprimare artistcă își vor găsi locul în Cetatea Medievală din Târgu-Mureș. Zacusca de Artă se întinde pe parcursul unei singure zile și cuprinde o serie de spectacole, concursuri, concerte de muzică live, dans, teatru, expoziții fotografie și vernisaje de pictură menite să anime publicul iubitor de artă și de frumos. Vedetele acestui eveniment vor fi Robin and the Backstabbers și Luna Amară, iar râsetele și voia bună vor fi asigurate de show-ul de improvizație Funkers

Evenimentul dispune și de un târg al meșteșugarilor locali, de o zonă de Chill&Vinyl și de o zonă dedicată jocurilor de societate.

În spatele cortinei acestui eveniment se află #Facem, o asociație non-profit din Târgu-Mureș. Aceasta a luat naștere din inițiativa unor tineri ambițioși, proactivi și inventivi care contribuie, prin proiectele culturale pe care le organizează la mult râvnitul ,,mai bine” al comunității în care se află. Echipa este formată, după cum zice și numele, din omuleți implicați care își canalizează resursele pentru ca lucrurile să se întâmple în Târgu Mureș.

Cum a luat naștere Zacusca de artă? 

Povestea Zacusca de Artă începe odată cu conferința națională „Excepționalii” organizată de Şcoala de Valori în 2017. Pentru a picta puțin contextul, Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală de educație nonformală, a cărei activitate cunoaște o rezonanță la nivel național, organizând numeroase proiecte de dezvoltare personală, dedicate liceenilor. În cadrul acestei conferințe s-au adunat 4 liceeni care și-au pus în gând să organizeze un eveniment cultural prin care să-i facă cunoscuți pe tinerii artiști locali talentați în domenii ca: fotografie, muzică, pictură, desen și dans.

Cum a fost ediția de anul trecut și în ce condiții s-a desfășurat având în vedere situația pandemică de atunci?

Zacusca de anul trecut a fost una atipică, dar cel puțin a avut loc. Ne-am deschis porțile pentru un număr limitat de persoane, evenimentul desfășurându-se în condiții absolut fără precedent și cu respectarea unui set stufos de măsuri suplimentare de siguranță a tuturor părților implicate.

Ce așteptări aveți de la această ediție?

Credem că Zacusca de Artă s-a maturizat treptat, iar această ediție ar trebui să fie doar o confirmare a acestui aspect. Am primit în grijă un spațiu mult mai generos, am reușit să chemăm mai mulți artiști și să punem la cale mult mai multe activități și concursuri. Provocările noastre, ale echipei de organizare, nu au fost puține, mai ales după atât de mult timp în care am fost scoși din ritm, dar suntem convinși că vom reuși să recreăm atmosfera festivalieră a Zacuștii de altă dată.

Care este ,,farmecul” vostru ca asociație și cum vă lăsați amprenta prin intermediul acestor evenimente?

La fiecare eveniment simțim că există un schimb extraordinar de energie între noi și public și de-abia așteptăm să îl simțim și la Zacusca de Artă. Pentru noi, publicul târgumureșean este barometrul la care ne raportăm și pe care ne dorim să îl surprindem mereu cu concepte noi de evenimente. Cred că acesta este farmecul nostru – creativitatea noastră și curajul pe care îl avem pentru a implementa toate ideile crețe care ne trec prin minte. 

Urmează și alte evenimente marca #Facem anul acesta? 

Urmează încă două evenimente toamna aceasta – Muzică în Perimetru și Teatru în Fața Blocului. Muzică în Perimetru este un eveniment care îmbină muzica jazz cu patrimoniul local, scoțând la iveală clădiri și locații inedite din Târgu Mureș. Vor exista două ediții de Muzică în Perimetru – una pe 17 septembrie și alta pe 26 septembrie.

Teatru în Fața Blocului va avea loc la finalul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie, acest proiect având drept scop principal accesibilizarea culturii.

Evenimentul va avea loc în aer liber și va fi organizat în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data desfășurării acestuia:

-​Rezervarea locului prin platforma Kompostor; 

-​Dovada finalizării schemei de vaccinare împotrivavirusului SARS-CoV-2;

-​Test negativ PCR în ultimele 72h;

-​Test negativ antigen în ultimele 24h;

-​Certificat medical care confirmă infectarea cu SARS-CoV-2 emis cu între 15-180 zile înainte.

De asemenea, se impune purtarea măștii în spațiile comune(bar, toalete etc.), păstrarea distanței sociale față de alțiparticipanți și minimizarea aglomerării de oameni.

Participarea este gratuită și se va putea face în baza unui tichet de acces, ce poate fi rezervat gratuit de pe Kompostor aici:

Alida-Daniela Enache

0 Comentariu
0

Related Articles

Lasă un comentariu

Acest site foloseste cookies . Vrem să ne asigurăm că esti ok cu politica noastră, dar poti opta sa nu fii. Sunt de acord Citeste mai multe

Privacy & Cookies Policy