Home » Florin Moroșanu- “MOTH mă apropie de o versiune mai bună a mea”

Florin Moroșanu- “MOTH mă apropie de o versiune mai bună a mea”

Scris de: lifestyledecluj

Pe Florin Moroșanu îl știm din administrația publică locală, fiind o voce și o personalitate greu de uitat datorită implicării sale în diferite subiecte publice. Acum 4 ani de ani de zile, însă, a apărut MOTH, o cu totul altă versiune a lui Florin cel pe care îl știam cu toții.

 Pe Florin l-am (re)descoperit întâmplător, pe social media, unde, un client fericit îi postate munca în semn de apreciere și m-am uitat de 2 ori pe pagina lui de facebook, să fiu singură că e vorba de aceiași persoană pe care o cunoaștem din alte posturi și roluri. Și mi-a plăcut enorm ce am văzut! După 4 ani, Florin e deja un  artist format, care merită urmărit pentru că are un brand mișto, are o viziune artistică unică, pentru că lucrează cu lemn recondiționat și .. pentru că e un om extrem de talentat!

„ Fiecare dintre noi trăiește într-un plan al realului reprezentat de o sumă a caracteristicilor individuale puse într-un context bine determinat, dar aleatoriu. În același timp, tânjim spre un „wannabe”, adică o versiune îmbunătățită din perspectiva caracteristicilor, plasată în contexte ideale.”

Spune-mi câteva cuvinte despre MOTH:

 Îmi place să cred că atelierul MOTH mă apropie de o versiune mai bună a mea, una în care sunt liber să îmi folosesc creativitatea și să pot vizualiza rezultatul muncii fără să fiu sub prea multă presiune sau constrâns: MOTH înseamnă pentru mine, așadar, creativitate și un soi de libertate fără constrângeri.”Acum 4 ani am decis, oarecum forțat de împrejurări, să îmi ofer provocarea de a depăși un moment mai delicat din punct de vedere profesional. Pentru că m-am închis în mine din cauza acelei situații, am fost sfătuit să îmi canalizez frustrarea acumulată înspre a face ceva nou, pornind de la zero. Trebuia să fie și un proces de învățare și, foarte important, să aibă legatură cu acel „wannabe” de care vorbeam mai sus. Și așa a apărut atelierul MOTH, dintr-o provocare cauzată de o dezamăgire; iar scopul principal a fost depășirea acelui moment. 


 De unde numele MOTH? 

MOTH vine de la molie în limba engleză. Sunt fascinat de cromatica interesantă a fluturilor de noapte/ a moliilor, mai ales că este foarte apropiată de cea a secțiunilor de lemn. Totodată, este dincolo de înțelegerea mea cum moliile au un instinct aproape sinucigaș de a se apropia de lumină.


De unde pasiunea pentru lemn?

După cum ziceam, prima dată a fost provocarea, abia apoi lemnul. M-am oprit la lemn pentru că îmi place – și îmi plac copacii. Am numeroase fotografii cu copaci,  făcute de-a lungul timpului. Îi consider un sinonim pentru demnitate.  Însă abia acum încep să înțeleg lemnul. Când am început atelierul aveam doar impresia ca îl pot înțelege. Este tare complex ca material; singura lui constantă este schimbarea. Lemnul masiv își modifică forma în funcție de umiditatea din ȋncăpere, ȋn funcție de temperatură, ȋn funcție de locul unde este așezat ȋn ȋncăpere. Chiar dacă este uscat, lemnul se contractă sau se dilată relativ ușor, pentru că are capacitatea de a absorbi umidiatetea din cameră. Lemnul ȋmbătrânește lent, dar sigur – precum omul. Totuși, este foarte rezistent și te poți bizui pe el, dacă a fost tratat corespunzător.

Și mai e ceva. Oricât de ciudat ar suna, nu căutăm perfecțiunea în produsele pe care le creăm. Căutăm să exploatăm imperfecțiunea, lemnul vechi, cariat, nodurile, denivelările, locul unde a stat un vierme de lemn.

 Una din modalitățile de lucru aplicate ȋn căutarea originalității este regândirea felului prin care ne raportăm la perfecțiune.      Am ajuns la concluzia că, în ceea ce privește lemnul, imperfecțiunea nu este opusul perfecțiunii, ci este doar o altă stare a materiei care are propria manifestare (pe care noi o înțelegem greșit datorită standardelor, convenienței și a educației). Lemnul există în natură atât în stare “perfectă” – așa cum ne place nouă să spunem –, adică drept, uscat, cu textura liniară, fără fisuri, cât și în starea imperfectă: cariat, cu noduri sau crapături.

De unde ȋți vine inspirația?

Este destul de simplu – inspirația vine din lemn. Privesc bucata de lemn din mai multe unghiuri. O ȋntorc pe toate fețele, caut unicitatea ei (gaura, crăpătura, caria, ruptura etc.), iar apoi ȋncerc să construiesc ȋn jurul acelui punct special ideea de masă, pentru că noi facem doar mese și măsuțe. 


Dacă cineva vede ceva online și își dorește o replică, ești dispus la compromis?

Sunt anumite compromisuri pe care nu le fac atunci când primesc o comandă. Au fost persoane pe care le-am refuzat pentru că am considerat că suntem prea departe în privința ȋnțelegerii produsului final. Mai nou lucrez pe colecții proprii. E mai simplu să nu lucrez la comandă, pentru că asta presupune presiune – timp, termene, așteptări diferite… Până la urmă, acesta e un hobby mai complex. 


Cât durează, după comandă, finalizarea unui produs?

Depinde mult de lemn. De exemplu, am avut o serie de măsuțe a căror pregătire a durat vreo 2 luni; mai apoi, realizarea și finisarea ȋncă o lună. Lemnul era atât de bolnav ȋncât unele locuri au fost lucrate cu penseta, cu pensula și cu feonul. Curățarea și stabilizarea lemnului bolnav durează foarte mult și se face ȋn etape succesive. Unele substanțe folosite au nevoie, uneori, de o întreagă săptămână până să fie posibilă tranziția la următoarea etapă. 

Să zicem că acestea sunt mai degrabă excepții; un timp mediu de așteptare este de o lună și jumătate, dacă identificăm lemnul potrivit.


De unde ȋți procuri materia primă?

Pentru că mă ȋncăpățânez să salvez cât mai mult lemn de la foc sau de la ȋntrebuințări fără valoare economică, îl cumpăr de la gatere, din grămada de resturi. Iar dacă e să cumpăr scânduri mari pentru blaturi, de regulă le cumpăr pe cele care sunt puse în categoria rebuturilor.

De fapt, asta caut când facem o masă: un punct de inflexiune în lemn. Iar acel punct este, de regulă, o boală a lemnului, o carie, un vierme de lemn care a lăsat o urmă, un lemn strâmb. Am folosit inclusiv lemn din construcții, în special grinzile vechi pe care le-am recuperat și refolosit după tratare – și au devenit blaturi de masă. 

 Cea mai grea comandă?

Trei blaturi de aproximativ 750 kg în total. 🙂

Aceasta a fost deopotrivă cea mai grea și cea mai complexă. Am folosit diferite tipuri de lemn, iar dimensiunile ne-au dat emoții fiindcă nu am putut scoate produsele din atelier pe uși. A trebuit să improvizăm și să facem un plan pentru a le scoate din incintă.

 
Cea mai neobișnuită comandă?

Nu vrei să știi. 🙂  Minorii citesc acest material? Îți spun despre a doua cea mai neobișnuită.

Cineva mi-a cerut să îi fac o masă și, ȋn locul unei carii pe care o vom găsi ȋn lemn, să ȋi pun peștișorii care muriseră și pe care ȋi ținea ȋn congelator. Îi ținea acolo pentru că nu dorea să se despartă de ei. 

Evident, am refuzat, pentru că – spuneam mai devreme – sunt momente în care nu avem aceeași viziune cu clientul asupra rezultatului final.

 La ce prețuri să se aștepte un posibil client?

Prețurile sunt afișate pe site-ul nostru www.moth.ro, ȋnsă simt nevoia să explic puțin. Consider că prețurile trebuie să reflecte timpul destul de amplu alocat fiecărui produs și calitatea materialelor folosite ȋn structura produsului, respectiv ȋn etapa finisajelor. Nu doresc să conving un client să cumpere o masă din portofoliul nostru dacă bugetul nu ȋi permite. 

Prin comparație, prețul unui produs realizat de noi este sub prețul unui produs ȋn serie al unei companii consacrate și poziționate ȋn zona high end, diferența constând în faptul că orice produs al nostru este unicat și este manufacturat de noi.

Pe când o colecție nouă?

Acum lucrăm la a doua colecție, care va avea 12 piese și va fi gata ȋn următoarea lună.

De unde pot cumpăra cei interesați produsele tale? Pe site-ul nostru moth.ro sunt afișate produsele disponibile pe categorii, iar ȋn portofoliu se găsesc majoritatea produselor cărora am reușit.

Pe lângă faptul că ne dorim tare mult să îi urăm lui Florin (și) pe această cale un sincer “La mulți ani!” să știți că vă așteaptă cu mare drag în perioada 23-25 septembrie la Deco Days 2021 | interior design accelerator, unde are un stand.

0 Comentariu
0

Related Articles

Lasă un comentariu

Acest site foloseste cookies . Vrem să ne asigurăm că esti ok cu politica noastră, dar poti opta sa nu fii. Sunt de acord Citeste mai multe

Privacy & Cookies Policy