Home » Fundația Părinți din România anunță încheierea primei etape a proiectului EDUPASS, care îndrumă tinerii din școlile din Turda spre un viitor mai bun

Fundația Părinți din România anunță încheierea primei etape a proiectului EDUPASS, care îndrumă tinerii din școlile din Turda spre un viitor mai bun

Scris de: lifestyledecluj

Fundația Părinți din România a lansat programul „EDUPASS – Pasaportul pentru Carieră”, care are scopul de a oferi oportunități valoroase pentru tinerii din comunitățile defavorizate și rurale, ajutându-i să-și descopere și să-și valorifice potențialul pentru un viitor mai bun. Poiectul este finanțat prin Fondul „EduCare Bosch” al Fundației Bosch România, implementat de Fundaţia Comunitară Cluj.

EDUPASS își propune să identifice și să dezvolte potențialul și abilitățile elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani din 4 școli din Turda, unde accesul la resurse și oportunități este limitat. Acești tineri, provenind din medii în care abandonul școlar este o realitate frecventă, au nevoie de sprijin și îndrumare pentru a descoperi cariera care li se potrivește și pentru a-și construi un viitor mai promițător.

Prin intermediul programului, 600 de elevi vor beneficia de un „permis de orientare în carieră”, oferindu-le oportunitatea practică de a participa la workshopuri și activități din domenii variate. Obiectivele proiectului includ realizarea a minim 20 de workshopuri practice, aplicarea bateriilor de teste pentru orientare școlară și profesională pentru minim 300 de elevi, realizarea unui ghid de orientare școlară și mentorat pentru 30 de profesori, și crearea unui model de bună practică replicabil la nivel național.

„Într-o societate în care accesul la resurse și oportunități este inegal, orientarea în carieră devine esențială pentru copiii din medii defavorizate. Programul EDUPASS reprezintă nu doar o inițiativă, ci o promisiune pentru acești tineri, oferindu-le instrumentele și resursele necesare pentru a-și construi un viitor mai bun. Prin implicarea lor în acest proiect, copiii devin conștienți de opțiunile lor și capătă încredere în propriile abilități, pregătindu-se să facă față provocărilor și să-și urmeze visele”, spune Cristina Grigore, directorul executiv al Fundației Părinți din România.

Prima parte a proiectului, la Școala Profesională Poiana Turda

În perioada 10-19 aprilie, 55 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani de la Școala Profesională Poiana Turda au susținut teste pentru orientarea școlară și profesională și au avut ocazia să participe la mai multe ateliere. 

Primul atelier a fost unul comunicare asertivă și non-violentă, susținut de Bianca Tămaș, specialist în comunicare. Acest atelier a oferit tinerilor abilități esențiale de comunicare, contribuind la dezvoltarea lor personală și profesională.

De asemenea, un alt atelier important a fost cel de prim ajutor și educație pentru sănătate, susținut de dr. Cristina Gheța, medic specialist cu experiență vastă în domeniul medicinii de urgență și unul dintre membrii de bază ai echipei PEDITEL. Elevii au învățat principii esențiale de prim ajutor și au dobândit cunoștințe importante despre sănătate și prevenirea bolilor.

Un alt moment remarcabil a fost atelierul de ciocolată artizanală, coordonat de echipa Cofetăriei Friandise Cluj, o afacere de familie care sprijină producătorii locali și promovează ingrediente de calitate, inclusiv ciocolata din Belgia. În cadrul acestui atelier, copiii au participat la întregul proces de fabricare a ciocolatei, învățând aspecte tehnice despre prepararea ciocolatei de calitate. Atelierul a fost coordonat de Veronica Szokoly patiser-cofetar cu peste 19 ani experiență, Attilla Szokoly cu peste 15 ani experiență și Loredana Balea – patiser-cofetar cu peste 17 ani experiență.

De asemenea, atelierul de organizare petreceri și animator sociocultural, susținut de Magda Bodea de la Baloon Mania, a fost o experiență creativă și interactivă pentru tineri. Elevii au învățat cum să organizeze petreceri creative și memorabile, folosind materiale accesibile și multă imaginație.

Alte ateliere desfășurate au inclus dansuri latino -bachata cu Andrada Nistorică de la BAILArte Dance School, pictură pe tricouri și multe altele, oferind tinerilor oportunități de explorare și dezvoltare a diferitelor talente și interese.

Astfel, în cadrul primei etape a proiectului, tinerii au avut oportunitatea să participe la diverse ateliere practice, care au fost coordonate de profesioniști experimentați în domeniile lor de activitate. Printre acestea se numără ateliere de comunicare asertivă și non-violentă, prim ajutor și educație pentru sănătate, ciocolată artizanală, organizare de petreceri, dansuri latino și pictură pe tricouri.

0 Comentariu
0

Related Articles

Lasă un comentariu

Acest site foloseste cookies . Vrem să ne asigurăm că esti ok cu politica noastră, dar poti opta sa nu fii. Sunt de acord Citeste mai multe

Privacy & Cookies Policy