Home » Mândrie și beton

Mândrie și beton

Scris de: lifestyledecluj

Una dintre cele mai savuroase pagini de facebook este cu siguranță „Mândrie și beton”. Dacă nu urmăriți încă pagina, merită să dați o privire. Pagina este creată și administrată de Petruț Călinescu (www.petrut-calinescu.com) și fotograf Ioana Călinescu etnolog migrat în jurnalism.

Mândrie și beton un proiect care a început în 2010 și documentează transformările recente petrecute în satele tradiționale din Țara Oașului și Maramureș în urma masivei plecări la muncă în străinătate. La mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului, libertatea de a călători și de a munci afară a transformat România, în special România rurală. Dacă îi cauți astăzi pe oșeni acasă, cel mai probabil n-ai să-i găsești. Sunt la Paris. De mai bine de 15 ani barbații au devenit mână de lucru de nădejde în domeniul construcțiilor, iar femeile fac menajul în casele parizienilor. Lucrători migratori la defrișări, șantiere navale și alte munci grele, dar bine plătite pe vremea lui Ceaușescu, pe oșeni revoluția i-a prins cu ceva bani strânși și organizați în comunități strânse și foarte mobile, în căutare de lucru. Printre primii care au plecat, au fost locuitorii satului Certeze și au avut un singur gând: să facă bani și să arate în țară că au reușit.

Începutul a fost marcat de fuga catre Europa prin păduri, ascunzișuri, frig, trecut ape înot, expatrieri, interdicții și din nou fugă prin păduri, degerături și foame. Astăzi, la mult timp după, oșenii sunt niște oameni realizați. Au acte în regulă și, mulți dintre ei, au chiar propriile firme de construcții prin care reușesc să integreze și alți oșeni pe piața muncii. Satele din jur încearcă să le copieze modelul și, rând pe rând, comunitățile tradiționale iau drumul străinătății convinse fiind de modelul de succes al celor din Certeze. Maramureșul, Moldova, Bucovina au și ele povestile lor de succes care devin exemplu pentru comunitățile din jur. Casele batrănești devin magazii de materiale pentru vilele în construcție, mașini scumpe se înghesuie pe ulițele devenite neîncăpătoare în august, cand emigrantii se întorc să își petreacă concediile în țară. 

Certeze pare un deșert 11 luni pe an și un Las Vegas în lunile de august.

0 Comentariu
0

Related Articles

Lasă un comentariu

Acest site foloseste cookies . Vrem să ne asigurăm că esti ok cu politica noastră, dar poti opta sa nu fii. Sunt de acord Citeste mai multe

Privacy & Cookies Policy