Home » Mariana a lăsat corporația pentru a face vitralii.Unii ar spune că e curajoasă, ea spune că și-a găsit menirea

Mariana a lăsat corporația pentru a face vitralii.Unii ar spune că e curajoasă, ea spune că și-a găsit menirea

Scris de: lifestyledecluj

Mariana Cismaru a lucrat mult timp în PR și Marketing până când, dintr-o dată, toți cei care o cunoșteau au aflat că Mariana devine Maruan, artist ce crează vitralii și obiecte decorative din vitraliu, se joacă cu sticla și culoarea și spune astfel povești de viață, aparent fragile dar sudate în plumb. Deși e un artist la început de drum, lucrările ei au « greutate », fiind un brand și business născut din pasiune. Am fost curioși să aflăm povestea unei corporatiste care a avut curaj să își urmeze inima.

De când și până când această pasiune?

Vitraliile m-au fascinat încă de copil, e ceva magic în jocul luminii cu sticlă colorată. Însă mi-am dat seama că asta vreau să fac abia după ce am intrat într-un atelier și am învățat să fac eu singură vitralii în tehnica tiffany. Iar asta s-a întâmplat relativ de curând, cu doi ani în urmă.

Tehnica tiffany este cea mai complexă tehnică de realizare a unui vitraliu pentru că include cei mai mulți pași: crearea tiparului pentru fiecare piesă, trasarea tiparului pe sticlă, tăierea piesei de sticlă cu diamantul, șlefuirea marginilor, îmbrăcarea fiecărei piese în folie de cupru, asamblarea “puzzle – ului”, sudarea cu plumb, tratarea finală cu patină și antioxidant. Deși e cea mai complexă, este și cea mai permisivă din punct de vedere al modelului ce se poate crea. Nici unul dintre pași nu poate fi sărit sau automatizat. Este o muncă ce necesită multă răbdare și îndemănare și mai ales dragoste.

Când a fost momentul în care te-ai decis să faci această schimbare de carieră și de viață, de altfel ? 

După ce am învățat să fac vitralii am simțit că asta vreau să fac tot restul vieții, dar pentru că eram încă un om plin de temeri, am lăsat intuiția pentru gânduri, iar gândurile îmi spuneau că prudent ar fi să muncesc în corporație. Și că să fiu convinsă că rațiunea are dreptate, s-au aliniat planetele și a venit de niciunde un job într-o corporație mare împreună cu insistențele și dorința lor de a mă angaja; așa că am luat-o că pe un semn. Acum când mă uit în urmă, zâmbesc, a fost nevoie de încă un an în care să fac ceva ce nu-mi doream cu adevărat că să îmi dau seama ce e important pentru mine. Și așa cum a fost o aliniere de planete că să ajung la această realizare, la fel m-am găsit și într-o conjunctură care mi-a dat de ales unde să merg mai departe. După cum se vede, am ales inima de data asta, iar până acum nu am avut o zi de regret. Maruan a apărut că un joc prin care am combinat Mariana și Maru, cum îmi spun cei apropiați. Obiectele pe care le creez sunt pentru oricine își dorește ceva special, personalizat, unic, fie că sunt pasionați de artă sau de design interior.Mereu am simțit dorință să fac ceva creativ, dar mi-a luat mult să pun punctul pe i, să-mi găsesc locul unde înfloresc și unde nu simt că muncesc, ci creez. Până să ajung aici am avut un parcurs lung de căutare în domenii de suport, problem solving, PR și marketing. Nu cred că e o coincidență faptul că am început căutarea intenționată a drumului profesional în momentul în care am devenit mamă acum 5 ani, cumva un copil are darul de a te face să privești și să cauți esență și să renunți la ce e zgomot de fundal în viață ta.

Cum au reacționat prietenii, familia, foștii colegi de muncă?

Am primit foarte multă susținere din partea familiei și a prietenilor și mai ales a soțului meu. Toți mă văd cum sunt acum și mă pot compara cu cea care eram înainte și îmi spun că sunt transformată, că radiez. Așa că nu cred că e curaj ce am făcut, cred că a fost noroc.

Cât timp iți ia să faci un vitraliu și de unde te inspiri ?

Depinde foarte mult de mărimea, complexitatea modelului, numărul de cioburi. De la desenul inițial și până la lustruirea de final cel mai puțin am lucrat 15 ore la un sun catcher. Inspirația îmi vine pe loc, depinde la ce lucrez. Acum am în lucru o comandă de sun catcher pentru o familie care mi-a dat mâna liberă asupra modelului. Așa că inspirația mea sunt ei. Pentru că îi cunosc de ceva timp, am știut instant ce îi reprezintă și li se potrivește că vitraliu. Pentru colecția mea inspirația a fost chiar Bucureștiul, mai exact arhitectura în stil art deco de care m-am îndrăgostit în lungile plimbări prin oraș.

Cum pot comanda și la ce prețuri să se aștepte potențialii clienți?

Mă puteți găsi pe maruan.ro și pe pagina de Facebook Maruan. Lucrez mai mult pe comandă, însă urmează și o colecție de piese mai mici ce vor fi disponibile pentru vânzare. Și da, se poate comanda de oriunde poate ajunge un curier. În viitor voi completa atelierul cu un cuptor de sticlă pentru a face și alte obiecte decorative. Pe lângă asta va fi un spațiu dedicat pentru ateliere dar și de închiriat pentru perioade scurte, în care cei ce vin să aibă toate uneltele la îndemăna pentru a-și realiza singuri obiectele, dar și îndrumarea unei persoane atunci când au nevoie. Îl văd că pe un hub de manufactura a sticlei unde oamenii să devină comunitate, să se ajute și să se ghideze.

Prețurile variază în funcție de model și mărimea vitraliului, pentru că, fiind vorba de manufactură, nu există un tipar standard pe care să îl pot aplica. Toate acestea se discută înainte de a se plasa o comandă fermă pentru că e foarte importantă transparența pentru mine.

0 Comentariu
0

Related Articles

Lasă un comentariu

Acest site foloseste cookies . Vrem să ne asigurăm că esti ok cu politica noastră, dar poti opta sa nu fii. Sunt de acord Citeste mai multe

Privacy & Cookies Policy