Home » Peste 350 de persoane cu dizabilități au schiat pentru prima dată, iar zece pârtii din România au fost dotate cu monoschiuri speciale care vor putea fi folosite, gratuit, de persoanele cu dizabilități, datorită proiectului Caiac SMile desfășurat în perioada ianuarie-martie 2022

Peste 350 de persoane cu dizabilități au schiat pentru prima dată, iar zece pârtii din România au fost dotate cu monoschiuri speciale care vor putea fi folosite, gratuit, de persoanele cu dizabilități, datorită proiectului Caiac SMile desfășurat în perioada ianuarie-martie 2022

Scris de: lifestyledecluj

Voluntarii și monitorii de schi de la Caiac SMile au demarat, în luna ianuarie a acestui an, un program unic în România, ”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”, cu scopul de a accesibiliza pârtiile din țară pentru persoanele cu nevoie speciale. Timp de trei luni, reprezentanții asociației au ajuns pe 10 dintre cele mai importante pârtii și le-au pus la dispoziție persoanelor cu dizabilități, în mod gratuit, monoschiuricu ajutorul cărora beneficiarii s-au putut bucura de libertatea alunecării pe zăpadă, în mod independent sau asistați de un monitor acreditat. Toate echipamentele speciale au fost achiziționate din donațiile făcute de companiile românești care au rezonat cu necesitatea dezvoltării unui asemenea proiect în țara noastră.

Am reușit să achiziționăm 13 monoschiuri pentru persoanele cu dizabilități, mult peste ținta pe care ne-am stabilit-o la începutul proiectului, când ne-am propus să dotăm pârtiile cu 10 astfel de dispozitive. Suntem extrem de recunoscători sponsorilor care ne-au ajutat pe tot parcursul deplasărilor noastre”, declară Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile și inițiatorul acestui proiect. 

Oameni având diferite tipuri de dizabilități au venit la pârtii din localitățile limitrofe sau de la distanțe apreciabile pentru a încerca senzația de libertate oferită de alunecarea pe zăpadă. Peste 350 de beneficiari, alături de familiile lor, au folosit aceste dispozitive special adaptate pe pârtiile din Vatra Dornei, Cluj, Poiana Brașov, Cavnic, Valea Prahovei sau Păltiniș. 

Fiecare eveniment ne-a arătat câtă nevoie este de acest proiect, câtă bucurie le oferă oamenilor speciali libertatea și independența de a aluneca pe zăpadă, de a avea ceva asemănător cu schiurile accesibilizat pentru ei. Când am avut ideea acestui proiect nu m-am gândit, recunosc, că va avea un impact atât de mare asupra lor și asupra noastră, a celor din jur”, a adăugat Ionuț Stancovici.  

Tot datorită demersurilor asociației Caiac SMile, trei persoane cu dizabilități locomotorii au devenit monitori de schi: Vasile Bota, Adrian Cherecheș și Bogdan Cioltea au urmat doi ani de specializare și perfecționare în cadrul cursului acreditat de Euroski – Centrul Național Formare Monitori. 

„Am început cu Ionuț să practicăm caiacul adaptat, noi suntem în scaun rulant toți trei, am început vara, apoi a venit sezonul de iarnă în care nu am mai putut practica. El a mers la schi și a zis de ce să nu ne dăm și noi cu schiurile. În prima fază a încercat Ionuț să adapteze un scaun rulant, la care i-a luat roțile și a pus niște schiuri, dar nu s-a putut schia, a fost ceva gen sanie”, spune Adrian Cherecheș, monitor de schi.

Printre cei care au alunecat pe zăpadă cu ajutorul monoschiurilor, pe cele zece pârtii, au fost: rugbystul George Baltă, jucătorul de tenis și vicepreședinte al Comitetului Național Paralimpic Ciprian Anton, jucătorul de handbal și baschet Alvin Capon, Ionuț Filișan, antrenor de tenis la clubul Dinamo și Alex Benchea, alpinistul nevăzător care a escaladat vârfurile Kilimanjaro, Mont Blanc și Elbrus. 

MIRELA RETEGAN ȘI GAȘCA ZURLI, PREZENȚI PE PÂRTII

Partenerii Caiac SMile, în campanie și pe pârtii, au fost Mirela Retegan și Gașca Zurli. De altfel, Mirela Retegan este cea care a creat o mascota, pe SMile, și a compus imnul special pentru această ocazie, generând un hashtag extrem de popular, #haicapoti.  

”Am pus mult suflet în acest demers. Am dăruit echipei Caiac SMile tot suportul meu personal și al prietenilor mei, le-am conceput o mascotă, am fost alături de ei pe pârtii și m-am bucurat împreună cu oamenii speciali care au venit să schieze, inspirată de ceea ce fac ei am scris și un imn care li se potrivește ”Hai că poți”. Am trăit cele mai amestecate emoții. Am încurajat copii și oameni mari care erau în scaun, am strâns în brațe mamele care își lăsau puii în mâinile lui Ionuț, cu lacrimi în ochi, și am trăit, alături de ele, emoțiile imense de bucurie când și-au văzut copiii plângând de fericire. Ce a făcut Ionuț, ce au făcut oamenii aceștia de la Caiac SMile nu se poate povesti. Înțelegi abia după ce trăiești cu ei, acolo, la baza pârtiei, experiența prin care acești oameni speciali se simt parte din normalitate”, spune Mirela Retegan. 

O parte dintre cele mai frumoase și emoționante momente surprinse pe pârtii în cele trei luni se regăsesc într-un montaj video emoționant pe care îl puteți viziona accesând link-ul https://youtu.be/AJJ_w-YyK8o

Din vară, persoanele cu dizabilități vor avea ocazia să încerce, ca sport de agrement, paracanoe, cu dispozitive special adaptate pentru fiecare tip de dizabilitate în parte, în cadrul unui nou program inovator marca Caiac SMile. 

PARTENER PRINCIPAL: Cris-Tim

PARTENERI: BCR, AQUA Carpatica, Decathlon România, Ana Hotels Sport Poiana Braşov, Discover Poiana Brașov by Ana Teleferic – Telecabină Poiana Brașov, Somipress Satu Mare, Auchan Satu Mare, AUTO CLASS Satu Mare

PARTENER MEDIA: Europa FM 

Despre Caiac SMile

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a  promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități. 

Despre Ionuț Stancovici

Ionuț Stancovici este românul care și-a propus să accesibilizeze sportul pentru persoanele cu nevoi speciale. Iubitor de sport, un antrenor dedicat și dornic de-a atrage pe oameni în această direcție, iarna pe schiuri și snowboard, vara în caiac, adună în jurul său peste 2.000 de copii și adulți. Antrenează 20 de copii din club pentru performanță în concursuri internaționale, unde reprezintă România la sportul olimpic de caiac slalom. 

Este inițiator al mai multor proiecte, majoritatea de natură socială: “Kayaking with disabilities”, “Skiing with disabilities”, “Aventura în natură”, etc. Ionuț crede că sportul reprezintă terapie atât fizică, cât și psihică, de aceea, orientarea lui, în mod special, este îndreptată spre persoanele cu dizabilități și copii proveniți din medii defavorizate, astfel ajutându-i să se integreze în societate. 

0 Comentariu
0

Related Articles

Lasă un comentariu

Acest site foloseste cookies . Vrem să ne asigurăm că esti ok cu politica noastră, dar poti opta sa nu fii. Sunt de acord Citeste mai multe

Privacy & Cookies Policy