Home » PREMIERĂ Copil Iubit la Bord: Training pilot pentru polițiști, în Cluj, pentru siguranța copiilor pasageri. Materialele informative, realizate în urma trainingului, vor avea aplicabilitate internațională

PREMIERĂ Copil Iubit la Bord: Training pilot pentru polițiști, în Cluj, pentru siguranța copiilor pasageri. Materialele informative, realizate în urma trainingului, vor avea aplicabilitate internațională

Scris de: lifestyledecluj

Trainingul „Sisteme de siguranță pentru copii. Bune practici de implementare a legislației în vigoare” a avut loc săptămâna trecută, la Cluj-Napoca, fiind parte din proiectul pilot Copil Iubit la Bord. 24 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean IPJ Cluj și Poliției Locale a Municipiului Cluj-Napoca au luat parte la cursul susținut de Robert Sušanj, Senior Officer Road Policing, Ret. Police Superintendent, un experimentat trainer al Global Road Safety Partnership, fost șef al Poliției Rutiere slovene, care a susținut programe de pregătire pe tema siguranței rutiere în întreaga lume.

Polițiștii participanți au fost instruiți în cadrul a două module, unul teoretic și unul practic, ambele supervizate de Robert Sušanj. Modulul teoretic a fost urmat de câteva ore în care au fost simulate posibile scenarii pe care polițiștii rutieri le pot întâlni în trafic atunci când fac controale în ceea ce privește siguranța copiilor pasageri. De la situații în care șoferul este agresiv, până la situații în care omul legii trebuie să calmeze copilul din mașina oprită în trafic,  polițiștii au găsit soluții pentru fiecare scenariu.

Cea de-a doua zi a fost dedicată exclusiv controalelor în trafic. Astfel, polițiștii care au luat parte la training au și pus în aplicare noile practici învățate, în cadrul unei acțiuni rutiere tematice, pentru verificarea siguranței copiilor pasageri.

Circa 30 de mașini, în care se aflau părinți cu copii în drum spre școli sau grădinițe au fost trase pe dreapta. În 10 dintre mașinile oprite de oamenii legii, copiii nu erau asigurați corespunzător, fie nu erau deloc așezați în sisteme de siguranță, fie erau cu gecile pe ei sau centurile scaunului auto nu erau închise. În unele cazuri, micii pasageri erau transportați pe scaunul din față, ori chiar erau îndemnați de părinți să se ascundă pentru a nu fi observați de polițiști. Un copil chiar a fost găsit sub bancheta din față, în momentul în care un om al legii i-a cerut șoferului să oprească.

Partea practică a fost realizată cu ajutorul partenerilor programului Copil Iubit la Bord, Centrul TeriAcademia Siguranței Auto și Joie, care au adus sisteme de siguranță pentru copii și le-au arătat șoferilor din trafic cum se montează corect scaunele, înălțătoarele și scoicile auto, dar și cum se poate verifica dacă un sistem este potrivit în raport cu înălțimea, greutatea și vârsta copilului.

„Pentru mine, ca trainer, care lucrez în mai multe țări, de pe mai multe continente, nu există satisfacție mai mare decât aceea de a-mi împărtăși experiența cu polițiști profesioniști, entuziaști și plini de energie, care își doresc să își îmbunătățească cunoștințele și să poată aplica ce învață nou, în munca lor de zi cu zi. Polițiștii din Cluj sunt astfel de profesioniști. În timpul trainingului, participanții au dobândit multe cunoștințe noi, iar acestea vor duce la creșterea gradului de siguranță a copiilor în trafic. Pentru că ei (n.red. copiii) merită să fie transportați numai așa, în deplină siguranță!”, a spus Robert Sušanj, trainer Global Road Safety Partnership.

La rândul lor, polițiștii s-au declarat mulțumiți de utilitatea cursului. 

„Acest training a adus, clar, plus valoare. Fiecăruia dintre colegii care au participat la curs le sunt familiare procedurile pe care trebuie să le aplice, însă întotdeauna abordarea șoferilor care transportă copii într-o mașină este diferită. Iar faptul că s-a exersat exact pe aceste abordări diferite, că s-au expus niște motive, s-a venit cu niște justificări și niște recomandări pe care ei să le pună în practică atunci când întâlnesc în trafic copii pasageri, este un plus valoare. Și-au îmbunătățit și își vor îmbunătăți prin exercițiu abilitățile de comunicare și își vor adapta comportamentul în momentul în care opresc un autoturism în care sunt copii”, a spus cms. șef Gina Pop, de la Biroul de Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Cluj.

Trainingul organizat în Cluj, baza unor demersuri educaționale internaționale

Trainingul pilot organizat în Cluj se dorește model de bune practici nu doar pentru polițiștii din România, ci va genera materiale informative și educaționale ce vor fi folosite și în alte țări.

„Fiecare activitate pe care o derulăm în cadrul programului “Copil Iubit la Bord” ne depășește așteptările, în ciuda faptului că ștacheta de așteptări este deja foarte sus. Ne bucurăm să vedem gradul de implicare extrem de ridicat al Poliției din Cluj în genul acesta de activități și vrem să folosim acest lucru și ca exemplu de bune practici. Trainingul, de altfel, a oferit oportunitatea de a include Poliția Cluj într-un demers de pionierat din punct de vedere al dezvoltării unor materiale informative care să poată fi folosite și în alte țări, în scopuri educaționale”, a declarat Ramona Brad, directorul programului Copil Iubit la Bord.

Trainingul organizat la Cluj-Napoca face parte din etapa a doua a programului Copil Iubit la Bord. În prima etapă, polițiștii clujeni au fost instruiți de un alt expert internațional, Peter Jahn, care a susținut, la începutul anului 2019, un prim curs de educare în vederea folosirii corecte a sistemelor de siguranță pentru copii (scoici auto, scaune, înălțătoare, centuri de siguranță) atunci când sunt transportați cu mașina.

Despre Copil Iubit la Bord 

Copil Iubit la Bord este prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor, iar municipiul Cluj-Napoca a fost oraș pilot pentru acest program. Publicul țintă este reprezentat de părinții copiilor cu vârsta până în 12 ani care locuiesc în municipiul Cluj-Napoca și care se deplasează cu mașina alături de copii. 

Inițiativa dedicată prioritizării siguranței în trafic a copiilor ca pasageri ai autovehiculelor este susținută de Global Road Safety Partnership, un program al Internațional Federation of Red Cross & Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar și Botnar Child Road Safety Project. Proiectul este coordonat de Fundația Crucea Albă și realizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Management Proiecte și Poliția Locală a Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

0 Comentariu
0

Related Articles

Lasă un comentariu

Acest site foloseste cookies . Vrem să ne asigurăm că esti ok cu politica noastră, dar poti opta sa nu fii. Sunt de acord Citeste mai multe

Privacy & Cookies Policy