Home » Premieră la WineUp Fair: primele etichete inclusive care vor oferi persoanelor cu deficiențe de vedere accesul la culoarea vinului.

Premieră la WineUp Fair: primele etichete inclusive care vor oferi persoanelor cu deficiențe de vedere accesul la culoarea vinului.

Scris de: lifestyledecluj

La WineUp Fair in Transilvania, ArtVinium și Alfabetul Scripor de standardizare tactilă a culorilor, vor lansa primele etichete inclusive care vor oferi persoanelor cu deficiențe de vedere accesul la culoarea vinului. Conceptul, precum și o gamă completă de posibile implementări pe sticlele de vin, etichete și accesorii, vor fi prezentate în cadrul WineUp Fair in Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca în 27-29 mai 2022.

Alb, rose sau roșu reprezintă descriptori fundamentali ai vinului. Culoarea este una dintre caractersticile vinului căreia oenologii îi dedică foarte multă grijă, atenție și răbdare, deoarece este primul atribut pe care consumatorii îl văd și îl evaluează. 

Analiza senzorială a vinului are un rol cheie în evaluarea și aprecierea unui vin. Degustarea vinului este esențială în evaluarea acestuia și se realizează cu toate simțurile: văz, miros, gust și simțul tactil, conform unor proceduri standardizate.  Este binecunoscut faptul că, aspectul vizual și în special culoarea, pot avea o influență puternică asupra mirosului, care la rândul său, are un impact definitoriu asupra gustului. În timp ce percepția senzorială în general și percepția senzorială a vinului în special, este un subiect fascinant și complex, poate fi complet doar dacă se pot identifica și evalua toate caracteristicile.

Până acum era imposibil pentru persoanele cu deficiențe de vedere să evalueze pe deplin un vin având în vedere că nu dispun de capacitatea de a vedea și de a diferenția culorile. Pot participa la o degustare de vinuri doar cu sprijinul unui însoțitor care să le descrie culoarea și aspectul vinului.” Ioana Bidian Micu, Wine Expert, CEO ArtVinium

Cu ajutorul Alfabetului Scripor de standardizare tactilă a culorilor, culorile sunt disponibile pentru persoanele cu deficiențe de vedere ca o extensie a alfabetului Braille. Această standardizare cromatică inovatoare, ușor de învățat și universală permite fiecărei persoane cu deficiențe de vedere să citească, să scrie, să diferențieze și să recunoască culorile în mod eficient. Folosind principiile designului universal, Alfabetul Scripor este conceput să permită nevăzătorilor, dar și persoanelor cu alte dizabilități vizuale (cecitate, ambliopie, acromatopsie/daltonism) să trăiască inclusiv, într-o lume a  culorilor. 

Mai multe detalii pe winenews.ro.

0 Comentariu
0

Related Articles

Lasă un comentariu

Acest site foloseste cookies . Vrem să ne asigurăm că esti ok cu politica noastră, dar poti opta sa nu fii. Sunt de acord Citeste mai multe

Privacy & Cookies Policy