Home » Scriitoarea Bianca Tămaș va lansa pe 22 septembrie cea mai nouă carte: „Moartea joacă poker”

Scriitoarea Bianca Tămaș va lansa pe 22 septembrie cea mai nouă carte: „Moartea joacă poker”

Scris de: lifestyledecluj

Bianca Tămaș este o romantică incurabilă de care am simțit că m-am apropiat mai mult decât mă așteptam să o fac printr-un simplu interviu. Am descoperit un suflet frumos, magic și luptător. O scriitoare care până acum a publicat trei cărți, iar a patra it’s on her way.

Mi-a plăcut să văd în rezumatul următoarei tale cărți că o să își facă prezența niște entități fantastice (îngerul și moartea). Cum te-ai gândit să le dai viață ? Și mai important, crezi în genul acesta de spirite?

,,Cred că există lucruri care sunt peste puterea noastră de înțelegere. Dat fiind faptul că am crescut într-o familie în care credința în Dumnezeu a fost mereu prezentă, tind să îmi imaginez că există astfel de entități. Însă, pe de altă parte, eu merg foarte mult pe partea de rațional, așa că am nevoie și de dovezi pentru a crede cu adevărat (e puțin haios, ținând cont că ar trebui în mod normal să mergem pe principiul „Crede și nu cerceta”). Totuși, mama de mică mi-a zis: „Nu trebuie să crezi, dar e bine să te ferești”, în sensul că e bine ca într-un colț al minții să mă gândesc că există lucruri pe care nu le înțeleg, dar să nu forțez nota și să nu fac lucruri riscante, pentru că nu se știe niciodată. Nu m-am gândit să le dau viață acestor personaje. Ele au vrut să prindă viață. Era prin 2019 când i-am visat. Se făcea că stăteau la mica mea masă din bucătărie, jucau poker, beau whiskey și mă așteptau să îmi povestească despre Univers și despre nuanțele de gri, dar și cele colorate ale vieții. Pe scurt, au vrut să îmi spună să încetez să mai iau

viața atât de mult în serios. Mi-am tras un scaun, Moartea mi-a turnat și mie în pahar și… am povestit. Pe vremea aceea scrisesem deja câteva zeci de pagini și a trebuit să rescriu aproape totul, fiindcă Moartea și Îngerul au ținut morțiș să fie și ei personaje! Ba mai mult, Moartea, în aroganța ei, a cerut să fie personaj principal, iar cartea să aibă un titlu în care să-i apară numele.”

● Cartea conține scene erotice?

,,Da, există câteva scene erotice, dar eu spun că sunt cu bun gust. Nu am exagerat, nu am detaliat foarte mult. Am vrut doar să îi ofer cititorului un contur al unei idei, ca apoi el să își poată imagina singur cum au decurs acele scene.”

● Personajele și scenele sunt bazate pe persoane/fapte din viața ta?

,,Inevitabil, orice scriitor lasă bucăți din el în creațiile sale. Personajele și faptele au avut la bază realitatea, dar sunt complet diferite. Din viața mea personală, prea puțin am adăugat, fiindcă nu am fost pusă în niciuna dintre situațiile în care au fost puse aceste personaje. Dar pe ici, pe colo, mai este câte o replică pe care am auzit-o eu sau am spus-o în diferite circumstanțe și am considerat că se pretează să o adaug în roman. Realitatea este inspirația, chiar și în cazul poveștilor fantasy sau SF. Iei realitate crudă și adaugi puțină magie, iar așa se creează poveștile.”

● De ce ai creat personajul amantei în carte? Personajul ei există pentru că bărbatul nu este satisfăcut moral sau fizic?

,,Să răspund la această întrebare ar însemna să dau un spoiler, dar voi spune altceva. Personajul amantei este unul de sine stătător. Nu există doar în relație cu bărbatul cu care face sex. Ea reprezintă o tipologie, mai exact tipologia copilului ai cărui părinți au plecat în străinătate. Plecarea părinților are un impact puternic asupra oricărui copil, iar ea este exemplul perfect. Sincer, când am început să o scriu, nu am plăcut-o. Mi s-a părut nedrept că destramă o familie, însă apoi a început să îmi pară rău de ea. Ea este mult mai mult decât o simplă amantă. Este o femeie, o copilă aproape, care face alegeri greșite pentru că nu a fost nimeni acolo să o învețe care este diferența dintre bine și rău.“

● Ce părere ai despre relațiile din ziua de azi, mai ales în societatea noastră?

,,Cred că suntem copleșiți de informații, de aplicații de dating, iar asta, automat, duce spre o superficialitate care sincer mă întristează. Relațiile se destramă mult prea ușor. Sărim din floare în floare, crezând că următoarea va mirosi mai frumos sau va fi mai colorată. Dar parcă niciodată nu e suficient. Nu avem suficientă răbdare să investim în relații, să muncim pentru ele, suntem egoiști, nu facem compromisuri. Iar asta este cu adevărat trist.”

● Crezi că mai există dragostea pe care o vedem în filme sau lumea a devenit pe parcurs tot mai egoistă?

,,Da, cred din tot sufletul că există. Sper din tot sufletul că există. Sunt o romantică incurabilă, în ciuda răspunsului pe care le-am dat mai devreme. Cu siguranță sufletele pereche sunt ceva real și trebuie doar să avem determinarea necesară să trecem peste straturile de egoism și de superficialitate ca să le lăsăm să se întâlnească. Și cu siguranță în cele din urmă se întâlnesc. Nu contează dacă asta se întâmplă când avem 15 ani, 30 sau 70. Fluturii pot dansa în stomac la orice vârsta.”

● Anxietatea de care mi-ai spus te-a ajutat sau a fost o piedică în viața ta de scriitoare?

,,Da și nu. Multă vreme nu am știut că am probleme cu anxietatea. Aveam prieteni care se confruntau cu asta, am citit, m-am documentat, dar când m-am lovit eu de această situație nu am realizat. Scrisul mă ajută foarte mult în perioadele în care sunt anxioasă. Dar, în același timp, sunt perioade în care sunt anxioasă și nu pot scrie. Dar văd asta ca pe o experiență și consider că de când am început să realizez care este problema am început și să mă cunosc mai bine, să mă analizez, să văd ce schimbări vreau să fac în viața mea, să îmi dau seama în ce direcție aș dori să evoluez.”

● Ce părere ai despre cum este văzută/tratată aceasta în societate, în special social media?

,,Cred că lumea începe să conștientizeze că este o problemă reală. În același timp sunt multe persoane care nu înțeleg. Când am început să vorbesc despre asta, să îi fac pe oameni să înțeleagă ce se întâmplă, am primit răspunsuri de genul: „Trebuie să depășești momentul”, „Tuturor ne este frică”, „Toți avem emoții”, „Toți avem gânduri care ne dau o stare proastă”. Da, sunt perfect de acord. Problema este când avem aceste stări și aceste gânduri aproape constant, când nu putem să ne desfășurăm activitatea din cauza lor. Eu voi continua să vorbesc despre asta, chiar dacă voi depăși momentul (sper să-l depășesc), fiindcă vor fi alții și mi-ar plăcea ca aceștia să fie înțeleși de oamenii din jurul lor și, cel mai important, ajutați.”

● Mi-ai spus că ai fost plecată pentru a te regăsi și a putea termina cartea. Cum ți-ai dat seama că ai nevoie de o schimbare? Unde ai fost plecată și cât de mult ți-a influențat acțiunea aceasta finalul romanului?

,,Am plecat câteva zile singură într-o excursie. Scopul excursiei a fost să mă regăsesc, fiindcă prea mult timp simțisem că mă pierdusem undeva pe drum, dar și să termin romanul. Nu a fost neapărat nevoia de o schimbare… Am vrut să merg undeva singură, să fac ceva singură, să descopăr lucruri singură. Ideea a început să se formeze undeva prin februarie. A fost sămânța unei idei, care a tot crescut și la începutul lunii mai mi-am făcut traseul, mi-am notat ce vreau să vizitez și mi-am căutat cazări. Traseul a fost Sighișoara-Brașov-Sibiu-Simeria-Petroșani. M-am analizat, am petrecut timp cu mine, am cunoscut oameni noi, am legat prietenii, am văzut cu alți ochi locuri pe care le mai văzusem. La finalul excursiei nu mă schimbasem. Pur și simplu îmi amintisem cine fusesem eu. Finalul romanului nu a fost influențat de excursie. El era acolo, în mintea mea, de foarte mult timp. Excursia doar mi-a dat șansa să îmi pun suficientă ordine în gânduri și în suflet încât să pot să duc totul la bun sfârșit.”

Lansarea volumului „Moartea joacă poker” de Bianca Tămaș va avea loc în data de 22 septembrie 2021, de la ora 19:00 la Leon Events (strada Taberei, nr.3, Cluj-Napoca).

Oana Radu

2 Comentarii
3

Related Articles

2 Comentarii

Oana septembrie 9, 2021 - 6:07 am

nu ajung la lansare și îmi pare rău. aș fi fost onorată să o cunosc pe Bianca, tranmite așa un vibe pozitiv…
și m-a făcut curioasă, vreau să îi citesc cărțile. le găsesc undeva de comandat online?
mult succes, OM frumos și luminos!

Răspunde
Fosta colaboratoare Clujul Cultural, Bianca Tămaș, își lansează a treia carte - Clujul Cultural septembrie 9, 2021 - 9:29 am

[…] Mai multe despre noua carte AICI […]

Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site foloseste cookies . Vrem să ne asigurăm că esti ok cu politica noastră, dar poti opta sa nu fii. Sunt de acord Citeste mai multe

Privacy & Cookies Policy