Home » Ținem sau nu ținem detox de primăvară?

Ținem sau nu ținem detox de primăvară?

Scris de: lifestyledecluj

Cu tot ce se întâmplă în jurul nostru dar și cu primăvara care bate la ușă, online-ul ne îndeamnă să facem un detox. Ce înseamnă însă un detox sănătos pentru organism și dacă ar fii necesar să îl facem, ne răspunde Sigina Pop, Nutriționist Dietetician.

sursa foto: https://www.facebook.com/nutritionistdieteticiancluj

„Primăvara suferim de acea letargie bine cunoscută ca ”astenia de primăvară”. Azi nici nu mai e așa rău, că am aflat că trebuie să luăm D3 în lunile de iarnă și mai avem acces la informare, ce-i drept cam trunchiată și bruiată de acești vânzători de cure. Din practica mea de cabinet, letargia aceasta, lipsa de energie, poate fi dintr-un mix de deficite de mediu, din care alimentația are o pondere importantă: în lunile reci și până când apar primele crudități locale, nu prea tragem la vegetale. Și mai ales nu tragem la crudități. Chiar dacă industria alimentară oferă acum o diversitate imensă și la alimentele integrale, inclusiv zarzavaturi și legume, mănânci cel mult o ciorbă, să-ți încălzești stomacul, nu-ți vine să mănânci salată, care e rece. Nu-ți prea vine să mănânci salate iarna/când e rece și, în general, nu îți vine să consumi alimente reci. Așadar, verdețurile scad dramatic în alimentația noastră câteva luni pe an. Astfel, e logic că și rezervele de vitamine, minerale, enzime făcute în sezonul cald să se epuizeze câteva luni mai târziu, adică tocmai pe acum, prin primăvară. E firesc să te simți obosit și letargic când un tip de rezerve din corp sunt pe sfârșite (elemente minerale, enzime, vitamine, antioxidanți).

Pe acest fond vin vânzătorii de detoxuri, revitalizante și poțiuni verzi cu soluția salvatoare, iar cand ai un deficit de verdeață, logic că te simți bine după o cură de smoothies verzi, temporar. Însă ești dintr-o extremă în alta. Smoothies pot fi, nu zice nimeni, parte dintr-un regim alimentar echilibrat – verzi, rosii, cu avocado, fără avocado însă nu poți să repari cu adevărat niște daune trecând dintr-o extremă în alta. E ca și cum ai uza și tot petici o haină, în loc să o îngrijești să nu se deterioreze. 

Fără extreme

Din toată experiența mea, este firesc ca această nevoie de un influx mai mare de crudități să se manifeste în perioada aceasta anului. Și nu e de condamnat că nu îți vine să mănânci salată când e frig și că simți nevoia ulterior de o cură de sucuri de legume sau verdețuri, compensatorie, însă trebuie să știi exact de unde vine și ce măsuri să iei ca să nu mai ajungi în asemenea ”sevraj” și, mai ales, că nu e niciun ”detox” ci pur și simplu ”o cură”. Și pomenind de măsuri – una realizabilă ar fi să ai și iarna cât de des verdețuri crude în cantitate generoasă lângă mâncarea caldă, gătită: la un gratar cu piure lasă mai mult loc pentru o salată de varză stufoasă sau chiar una de verdețuri, pastele le puteți consuma din când în când sub formă de salată caldă cu frunze de spanac. Dacă nu merg cruditățile într-o zi, alăturați zarzavat gătit: sote de morcovi, ciuperci, broccoli la tigaie, legume la cuptor. Aveți grijă să aveți mereu jumătate farfuria zarzavat crud sau gătit sănătos în sezonul rece.

Hidratarea optimă zilnică – bază pentru detoxifierea naturală

O altă problemă ar fi hidratarea. Ca să funcționeze bine detoxifierea noastră naturală, în special rinichii cu eliminarea reziduurilor prin urină (și transpirație), scaunul (să avem un tranzit optim) trebuie să bem suficientă apă. Ce înseamnă suficientă? Depinde de la individ la individ.

Așadar, ”cura de detox” de primăvară nici n-ar exista dacă ne-am hidrata mereu corespunzător, că am elimina reziduurile constant și firesc fără să ”ajutăm” noi cu (ne)știință detox îndoielnică și dacă ne-am alimenta corespunzător, adică sănătos, echilibrat, având mereu jumătate farfuria vegetale. Poate am simți nevoia de o infuzie mai mare de verde – și, dacă simți, fă-o, dar nu reprezintă nicio detoxifiere, ci o cură, pentru că așa dorești tu

0 Comentariu
0

Related Articles

Lasă un comentariu

Acest site foloseste cookies . Vrem să ne asigurăm că esti ok cu politica noastră, dar poti opta sa nu fii. Sunt de acord Citeste mai multe

Privacy & Cookies Policy